LADDBOX

LADDBOX

19 mars, 2020 0 Av webmaster

De senaste åren har vi blivit mer och mer medvetna om de negativa effekterna vara liv har på miljön. Det har blivit uppenbart att saker såsom att äta kött, köpa kläder och flyga är något vi måste skära ner på för att kunna behålla vår planet. Men det finns något som många gör varje dag och som påverkar miljön mycket – att köra bil. Varje bil behöver bensin eller diesel vilka inte bara är en växthusgas utan också en icke förnybar energiresurs. Därför kan vi göra en stor skillnad om vi ser till att använda elbilar, som inte har några direkta avgaser. Elbilarna kan laddas upp både i hemmet, på jobbet eller egentligen var som helst – förutsatt att där finns en laddbox.

Vad är en laddbox?

För den som inte äger en elbil kan alla dessa begrepp vara främmande. Vad är egentligen en laddbox? Jo, en laddbox behövs för att kunna ladda upp din elbil på ett säkert och effektivt sätt. Deras främsta användningsområde är i det vanliga hemmet, eftersom en laddbox har ett speciellt uttag som tillåter högre strömstyrka under laddning an ett vanligt uttag. Till boxen tillhör ofta den kabel du behöver för att ladda din bil, men det finns också alternativ där du kan använda den medhörande kabeln till din bil.

Att tänka på

Innan du som elbilsägare köper en laddbox är det värt att fundera över några saker. Först och främst måste du veta hur hög din huvudsäkring är i hemmet (eller där du tänkt placera boxen) för att säkringen inte ska gå när du laddar bilen. Se alltså till att skaffa en laddbox med viss marginal till huvudsäkringen. Du maste ocksa kolla vilken kabel din bil behöver eftersom det finns både typ 1 och typ 2.

Fördelar

Med varje elbil tillhör en laddkabel som du kan använda på direkten. De kan kopplas in i ett vanligt vägguttag vilket möjliggör laddning i hemmet. Därför kan man verkligen fråga sig om en laddbox verkligen behövs? Svaret är att även om du kan ladda via ett vanligt uttag, så är en laddbox mycket mer effektiv och framförallt mycket säkrare. När du använder ett vanligt uttag blir belastningen väldigt hög och det finns en risk för överhettning. Med en laddbox får du högre effekt utan högre belastning vilket innebär att bilen laddas snabbare med mindre belastning på uttaget.